Müslümanlar!.. Gıda maddelerine dikkat

 

Avrupa’da Hicret Dergisinin 1 Nisan 1984 tarihli, 8.sayısı, sayfa.13’de yayınlanan yazım   jelatin     

Ansiklopedik   Bilgiler  

 Yediğimiz  gıdalara katılan bazı maddeler:

Agar – agar

Bitkisel gelatin, Japon gelatini. Amerika, Japonya. İspanya, Kore, Fas ve Portekiz’de kurutulmuş olan deniz yosunlarının sıcak su ile muamelesinden çıkartılan hülasa.

Bu ameliyede elde edilen hülasa daha sonra dondurulur, tortularından temizlenir ve kurutulur. Yaprak şeklinde, toz veya ufak kıyılmış parça halinde piyasaya arz edilir. Soğuk suyu içinde erimez, kaynatılırken Kaloidal olarak erir. 45 derece soğutulmada gelatinleşir.Çeşitli gıda maddelerine kullanılır.(Dr.Oetker. Lexikon, Lebensmittel und Ernahrung,s.14)

Bindemittel (Bağlama Maddesi)   

                                                          

(Gıda maddeleri için)

Ayrı duran maddeler (Polisakarid gibi ) veya sıvıların koyulaştırılması ve birleştirilmesi için karıştırıcı çorba, sos ve tatlılarda kullanılır. En çok un, nişasta, süt şekeri, protein maddeler(gelatin), nişasta şurubu dekstirin gibi maddelerdir. (Dr.Oetker. Lexikon, Lebensmittel und Ernahrung,s.63)

Emulgatör

Bunlar maddelerin birbiri içerisinde yayılmasını(emilsiyon) temin eder ve dayanıklılığını arttırırlar.

Bunlar ayrıca yüzelsel aktif bağlantılar sağlarlar; karışmayan iki maddeyi satıhta koyulaştırır(yağ ve su gibi) ve sınırlayıcı alanın gerginliğini azaltarak, yayılmayı temin eder.(Emülsiyonlar, süspansiyon ve köpükler) Bazı yiyecek maddeleri emülgatörleri için esas maddeler, nebat ve hayvan yağından elde edilen yağ asitleri, bunların tuzları sodyum hidratlar ve poliaksi birleşimlerdir.

Marginlerin çoğuna emülgatör katılır.

Çok sayıda hammaddenin çok değişik emülgatörlerin imalini sağlar. Kullanma gayesine göre karıştırılabilirler.

Günümüzde, dondurma, margarin, çikolata, ekmek, pasta, bisküvi, süt mamülleri, tatlılar, mayonezler, salata sosları, etler ve etli mamullerin yapımında emülgatörler kullanılır.

Gelatin,Gelatine,Jelatin

Hidrokolloid, koyulaştırma maddesi kollagenin hidrolize mahsülüdür.

Hayvanların kemik, kıkırdak ve deri gibi dokularından elde edilen, saydam renksiz, kokusuz bir maddedir.

Pasta ve şekerlemelere çeşitli maddelerin yanı sıra çoğunlukla jelatin katılır. Bazı cins çikolatalarda da jelatin vardır.

Kemik, kıkırdak ve deri dokusunun organik birleşiği <<Kollagen>> denilen bir maddedir.Bu madde canlı ve vücut dokusunu meydana getiren çeşitli bileşik sınıflarından biri olan proteinlerdendir. Gelatin, Kollegen’in özel usüllerle öteki bileşiklerden ayrılmasıyla elde edilir.

İki yol vardır :

1-    Tuz asitli dikalsiyum fosfatın muamelesiyle yağsız hale getirilmiş kemik ve kıkırdaklardan,

2-    Hayvan derilerinden, kireçli su muamelesinden sonra.

İki usülde de daha sonra koyulaştırma maddesinden suda geçirilir, temizlenir, kurutulur ve öğütülür.

Sıcak suda erir, soğuduktan sonra tekrar sertleşir ve peltemsi bir kitle meydana gelir.

Gelatin gıda sanayiinde, film imalinde ve ambalaj kağıdı imalinde kullanılır.

Gıda sanayiinde :

a)    Meyveli ve meyvesiz yoğurtlarda

b)    Reçellerde

c)    Eritme peynirlerinde

d)    Bazı pastalarda ve tatlılarda

e)    Bazı meyve sularında

f)    Bazı konservelerde

g)    Bazı et ve balık konservelerinde

h)    Bazı şekerlerde

i)     Dondurmaların çoğunda

j)     Nugat cinsi çikolatalı gıda maddelerinde (Hayvan ansiklopedisi,sayfa 1815-1816 – Dr.Oetker. Lexikon, Lebensmittel und Ernahrung,s.207,çeşitli firma yazıları)

Reçellerin çoğunda bindemittel(bağlayıcı madde )olarak jelatin bulunur.

Glycerin

Poli alkol. Sıvı ve katı yağların hepsinde bulunan bir maddedir.Bunların içinde yağ asidi ile karışmış olarak bulunur. Lesitin ve Fosfatiden de olduğu gibi, yağların parçalanması ile elde edilir. Sentetik veya melas gibi şekerli eritici maddelerin içersinde oluşturulur.Renksiz ve kokusuz, tatlımsı lezzette kıvamlı sıvı görünümündedir.

Lesithin (Lecithine)

Kimya adı ile Fosfatidelkolin.Tabii Fosfatik için kullanılan bir tabirdir.Mesela soyalesitini, sığır lesitini,yumurta lesitini gibi. Koyu sıvı veya  macun gibi bir mamüldür.Toz veya granül şeklinde de yapılmaktadır. Emulgatör olarak çoğu gıda maddelerinde kullanılır. Un mamüllerinde, çikolatada, kakao, süt ve toz haline getirmek için kullanılır.Fizyolojik değerinden dolayı tıpta kuvvet verici şuruplarda kullanılır.

Hazır dondurmaların ekserisinde Emülgatörün yanısıra (Lecithine) maddesi de bulunur.

Mayonez

Tavuk yumurtasının sarısından ve bitkisel sıvı yağdan veya katı yağdan bundan da başka tuz, şeker, baharatların karışımıyla elde edilir.

<<Mideye giren lokmanın helal veya haram olduğu bilinmedikçe , ibade ne kadar çok olursa olsun hükmü yoktur.>> İmam-ı Azam (K.S)

Giriş:

Tarih boyunca bilhassa son 20-25 senedir. Avrupada yaşayan Müslümanların sayısı önemli artmış bulunmaktadır.

Nüfusları ne kadar yoğun olursa olsun. Avrupa ‘daki Müslümanlar, devlete ve topluma hakim durumunda bulunan gayr-i müslimlerin idaresi altında  yaşamaktadırlar. Müslümanlar bu toplum içinde gayr-i İslami adet, görenek kanun ve mevzuatlara muhataptır. Tabiidir ki böyle bir ortamda İslamı yaşamak isteyen müslümanlar için pek çok tehlikeler mevcuttur.

Bu tehlikelerin başında da hergün yemek zorunda olduğumuz << gıda maddeleri>> gelmektedir. Dinimiz İslam, yenilen gıda maddeleri üzerinde haram, helal veya şüpheli durumlarına göre birçok hükümler getirip bu mevzuya önem verdiği halde, maalesef, müslümanım diyen geniş kitleler bu şuurda mahrum bir hayatı yıllarca yaşayarak bugüne kadar gelmişlerdir. Meselenin daha üzücü tarafı ise yıllar boyunca bu insanlarda topladığı paralarla kurulan ve bu maddi imkanları şuursuzca harcayan İslami görünümlü teşkilatlar ise, bu çok hayati ehemmiyete haiz meseleye en küçük bir mesai sarfetmemişler hatta bu hususta ikaz etmek isteyenleri ajanlıkla suçlayacak kadar gaflete düşmüşlerdir.

Ne acıdır ki açılmış bir çok Türk bakkalı, dükkanlarında Helal Gıda levhası asmalarına rağmen, müşterilerine bilmeyerek harıl harıl haram gıda maddeleri satmaktadırlar. Halbuki Müslüman’ım diyen herkes bu hususta mesuliyet taşımaktadır.

Şüphesiz dinimizde zorluk çıkarmak yoktur. Ancak, binlerce kilometrelik yolları aşıp, çoluk çocuğu ile bilmediği, tanımadığı insanların arasına katılıp, para kazanmayı becerebilen insanların da yedikleri gıda maddelerini bilgili ve şuurlu olarak dikkat etmelerinde de fazla bir güçlük olmasa gerektir.

Biz belkide ilk defa bu çapta çalışmayı cemaate hitap ederek meydana getirirken, bütün meseleyi hallettiğimizi iddia etmiyoruz. İnşallah bu bir başlangıç olur ve bundan sonraki çalışmalara ışık tutar ümit ediyoruz.

HARAM YEMENİN AFETLERİ:

Haramı , helali araştırmadan herşeyi midemize indirdiğimiz için ibadetlerimizden zevk alamıyoruz. Yanımızın başında aldığımız İmam-ı Azam (K.S) H.z sözü ne kadar ibretleridir. <<Mideye giren lokmanın helal veya haram olduğu bilinmedikçe , ibade ne kadar çok olursa olsun hükmü yoktur.>>

Harama helale dikkat etmediğimiz için İslam düşmanlarına karşı da korkak ve pısırık oluyoruz. Müslüman kardeşlerimiz arasında muhabbetli ve merhametli olamıyoruz. Müslümanlara olarak heryerde horlanıyor, zelil bir hayat sürüyoruz. Devletimiz olmadığı halde, devlete gidecek ciddi çalışmalar yerine dostlar alışverişte görsün kabilinden 1-2 mescid açarak , birkaç vaaz dinleyerek miskin ve zelil bir hayat sürdürüyoruz.<< Hayat; iman ve cihad’dır>> düsturunu unutmuşuz.

Avrupa ‘da yaşan 1 milyona yakın çocuğumuz ise tamamen dinlerini , imanlarını, ibadetlerini kaybedecek bir noktaya gelmiştir. Çocuklarımıza dinlerini öğretecebileceğimiz ciddi çalışmalarımız ve müesseselerimiz de yoktur. Çoluk çocuğumuza yedireceğimiz gıdaların helal olup olmadığını araştıracak ekiplerimiz de yoktur.

İslamın hakikatlerini korkmadan, çekinmeden tavizsiz olarak anlatabilecek hocaefendilerin de hem sayıları az hem de bu gibi zatlar her geçen gün yeni yeni zulümlere düçar oluyorlar. Üzerimizdeki bu meskenet ve zilleti atıp silkinmek zorundayız. Bu da yine helal lokmaya dayanıyor. Yediğimiz gıda maddelerine ne kadar çok dikkat edersek göreceğiz ki takvamız da o nisbette artacak, İslam’ı yaşamak hususunda cesaret kazanacağız. Kısa zamanda birbirini seven güçlü bir cemaat haline geleceğiz inşallah.

 

Tek Yorum

  1. aynur kıraç demiş ki:

    yani helal mi

    Temmuz 11, 2020
    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.